tong

Tong

De tong is een platvis uit de familie Soleidae.
Hij leeft bij voorkeur in relatief ondiepe wateren met een zand- of modderbodem. De tong komt voor in de kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal, en in vrijwel de hele Middellandse Zee. Tong heeft een voorkeur voor warme zeebodems.

Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. 
De bekendste bereiding is wellicht de zeetong meunière. Beter gekend als ‘sole meunière’. Hierbij wordt de vis eerst bedekt met een vleugje bloem en in boter gebakken. Die boter wordt nadien op smaak gebracht met citroensap en peterselie en over de vis gegoten.

Smaakcombinaties: bloemkool, kerrie, gember, grapefruit, citrus, knoflook, boter, tomaat, munt, olijfolie, witte wijn, knolselderij, aardappel, truffel, druiven, asperge, venkel, prei, dille, peterselie.